Cercul de Reconstituire Istorica

ORAR: Lunar, în prima Miercuri a fiecărei luni calendaristice
             Ora 18:00 în Sala 3 a Centrului de Copii si Tineret al FTMB.
Grupe de varsta: copii, adolescenți, adulți.
Inscrierile se fac accesand urmatorul formular: link

Istorie Vie  
 Pentru fiecare dintre noi, istoria reprezintă altceva. Pentru unii face trimitere la documente și descoperiri arheologice, pentru alții la evenimente, bătălii și personalități. Pentru cei mai mulți are legătură cu rădăcinile, tradiția și familia fiecăruia, cu poveștile, legendele și obiceiurile locale.

 

  Istoria vie este cea care adună toate aceste elemente și le transformă într-o experiență personală pentru fiecare. Cei care vin în fața publicului sunt pregătiți să acopere cerințele iubitorilor de istorie prin prezentări atent documentate, însoțite de elemente grafice și reproduceri fidele ale armelor și uneltelor folosite în trecut, cu reconstituiri de costume și artefacte. Ceea ce deosebește istoria vie de alte cursuri este șansa publicului de a participa activ la prezentare,  prin intermediul atelierelor, având posibilitatea de a descoperi la primă mână meșteșuguri și îndeletniciri, jocuri și tactici militare, de a proba un costum și a ține în mână o unealtă sau o armă despre care pomenesc cărțile sau basmele copilăriei.

  Participarea la o prezentare de reconstituire istorică seamănă cu trecerea printr-un tunel al timpului, fără a fi pus în pericol ca la întoarcere se va fi schimbat istoria. Reprezintă cea mai directă și mai accesibilă formă de cunoaștere a trecutului și o modalitate plăcută de învățare, abordând teme și elemente din viața de zi cu zi a înaintașilor noștri care trezesc curiozitatea și oferă răspunsuri.
– Număr de participanți: grupuri de maxim 10 persoane.


ORAR: Lunar, în prima Miercuri a fiecărei luni calendaristice
             Ora 18:00 în Sala 3
Grupe de varsta: copii, adolescenți, adulți.
Inscrieri: office@ftmb.ro
Coordonatori: Alexandru Matei – 0727.869.654 si Lacramioara Matei – 0723605342

Alexandru Matei este profesor de istorie si antrenor de tir cu arcul.  Fondatorul grupului de reconstituire istorică ”Nokors”  și colaborator la revista ”Dobrogea”.

Lacramioara Matei este profesoara de educație plastică, pictor restaurator și  instructor de tir cu arcul. Fondatoarea  a grupului de reconstituire istorică ”Nokors”.

Atelierele din cadrul cercului:

  1. Atelier de jocuri (board game). Jocuri tradiționale care pot include doi-șase participanți. Țintar si jocuri care derivă din acest joc. Mancala sau Toguz kumalak. Arșice. Go (joc asiatic).
  2. Atelier de vestimentație Prezentare de vestimentație medievală secolele al XIII-lea și al XIV-lea. Acest atelier își propune prezentarea de obiecte vestimentare, atât civile cât și militare, care erau purtate pe teritoriul țării noastre în perioada medievală.
  3. Atelier de pictura în tehnica tradițională, pigmenți de culoare, tempera cu ou, motive decorative și simboluri est – europene secolul al XIII-lea și al XIV-lea.
  4. Atelier de pielărie. Orice persoana care dorește sa vadă cu se lucrează cu pielea va avea posibilitatea sa lucreze la propria brățara sau pungă. Se va lucra pe baza unor tipare sau daca copilul are spirit artistic poate sa facă ce dorește pe bucata de piele. Se va lucra doar cu setul de preducele și ciocanul/bucata de lemn.
  5. Atelier de cusut și broderie. Cusături și modele folosite în vestimentație și decorațiuni.
  6. Atelier de modelaj în lut.
  7. Atelier de heraldică medievală.